כסף מסביב לעולם

מערכת5 דקות קריאה
כסף מסביב לעולם
שתף:

קביעת שערי חליפין על בסיס פרמטרים מסוימים מאפשרת לבצע סחר בינלאומי באמצעות עסקאות של מטבע חוץ. שוק המט”ח הוא בין המשוכללים והגדולים בעולם, אז כדאי שתדעו כמה באמת שווה כל שקל ואיך אפשר להפיק ממנו רווחים. הנה המדריך לכלכלן המתחיל

 

המושג “מטבע” מייצג לא רק גוש מתכת שמטרתו לשמש כאמצעי תשלום מקובל בפעולות קנייה, מכירה והחלפת סחורות, אלא גם כינוי כללי לכספים הרשמיים במדינות העולם. נכון להיום ישנם 194 מטבעות לאומיים של 193 המדינות הריבוניות החברות באו”ם, כאשר מתוכן 32 הן ישויות בלתי עצמאיות, עוד 9 הן מדינות המוכרות באופן חלקי וישות אחת שלה מעמד צופה. כמו כן, בכל מדינה השתנו המטבעות לאורך השנים אך כבר זמן רב ישנו ניסיון לייצר מערכת מסחר גלובאלית עם אמצעי תשלום שיהיו מקובלים על כל המעורבים.

 

הנושא הרלוונטי לעניינו הוא מטבע חוץ. לפי תורת הכלכלה, מטבע חוץ הוא מטבע של מדינה אחרת אך גם אמצעי  מקובל למסחר בינלאומי. משנות ה-50 של המאה הקודמת אף הלך הסחר הבינלאומי והתרחב, כשלצדו גדל גם השימוש במטבע חוץ. בנוסף, הסחר הבינלאומי היווה טריגר להתארגנות של מדינות בגושים של סחר חופשי: נפט”א, האיחוד האירופי, פטא”א ומרקוסור.

 

המסחר במטבע חוץ נעשה על ידי בנקים וגופים רשמיים באמצעות החלפה של מטבע ששייך למדינה אחת במטבע של מדינה אחרת. כתוצאה מכך, שוק המט”ח הוא מטבע הדברים דינאמי ונחשב למשוכלל והגדול בעולם. נפח המסחר היומי הממוצע בסחר המטבעות בלבד (בלי קשר לכמות הסחורות, המוצרים והשירותים שעליהם הוא משלם) גדל בהתמדה ומוערך ב-4 טריליון דולר אמריקאי.

 

איזה מטבע הכי פופולארי בעסקאות מט”ח?

יש עוד כמה דברים שכדאי לדעת על שוק המט”ח העולמי בשביל להבין כיצד להתנהל בו בצורה נכונה. ראשית, נפח המסחר היומי בו עמד ב-2004 על 1,900 מיליארד דולר וההנחה היא שכיום הוא כמעט הכפיל את עצמו, מה שמאפשר לסוחרים ומשקיעים להפיק תשואה גבוהה. שנית, ניתן לסחור באופציות במטבע חוץ וכך להגן מפני שינויים עתידיים בשער המטבע.

 

במטבעות עצמם אפשר לסחור באמצעות זוגות ולכן יש שוק נפרד לאירו מול דולר, שוק ספציפי לין יפני מול דולר ושוק שלישי לין מול אירו. את שערי החליפין קובעים כמו תמיד בכלכלה בהתאמה לכוחות השוק ולפער בין הביקוש וההיצע.

 

נכון להיום הדולר האמריקני הוא המטבע הדומיננטי בעולם עם נוכחות במעל 89% מעסקאות המט”ח, כאשר אחריו האירו עם 37% והין עם 20%. את המסחר במטבע חוץ תוכלו לבצע אם תרצו מסביב לשעון ובערים כמו טוקיו, לונדון, ניו יורק או פרנקפורט. מצד שני, קחו בחשבון שכאשר השוק האירופאי או האמריקאי סגור, השוק באסיה פתוח – ולהיפך.

 

איך קובעים את שער החליפין?

מהאמור לעיל מובן מדוע אין ערך קבוע לכל מטבע של מדינת חוץ ולמה צריך לקבוע שער חליפין בעופן עדכני ועל בסיס יומי. מסחר במט”ח הוא כמובן תירוץ מעולה להזמין טיסות ולנחות בניו יורק כדי לבקר בבורסה של וול סטריט, אך לא תוכלו להפיק רווחים כל עוד לא תבינו כיצד נקבע השער.

 

באופן עקרוני, שער חליפין הוא המחיר של יחידת מטבע חוץ במונחי המטבע המקומי. את השער קובעים בין המוכרים והקונים בשוק ובהתאם לתנודות עולמיות. השער משתנה לאורך זמן ויש תקופות שבהן הוא עולה או יורד באופן קיצוני בטווח זמן קצר ומידי. לחילופין, יש מקרים שבהם מונהג שער חליפין קבוע על ידי גוף ממשלתי מוסמך וזאת במטרה למנוע שחיקה.

 

המושג “ייסוף” במטבע חוץ מציין את התחזקותו מול מטבע זר, בעוד המושג “פיחות” מייצג את התהליך ההפוך. הפרמטרים העיקריים שמשפיעים על פיחות או ייסוף הם חוזקה של הכלכלה המקומית, מאזן התשלומים, שער הריבית במשק והמצב הפוליטי, המדיני והביטחוני. ככל שהמדינה חזקה ויציבה יותר כך יעלה ערך המטבע המקומי שלה, ולכן למשל לאחר הברקזיט נפגע הליש”ט בצורה משמעותית וסבל מירידה דרסטית בערכו.

 

כך תדעו כמה שווה כל שקל

ישראל היא מדינה קטנה אך השוק המקומי מעורר השראה בגלל סכומים גבוהים שמעורבים בו. כך למשל עומד נפח המסחר היומי על פי הערכות על 2-3 מיליארד דולר ביום, כאשר השקל עצמו נסחר מול הדולר, האירו, הליש”ט, הין ומטבעות נוספים. את המפגש שלכם עם שוק המט”ח אתם סביר להניח עורכים לפני טיסה לחו”ל, אך כדאי שתדעו שבנק ישראל עוקב כל הזמן אחר השער המצרפי של סל המטבעות כדי לשקלל את שעריהם לפי מידת הסחר הבינלאומי שלנו עם המדינות השונות.

 

המסחר במט”ח מתבצע בישראל באופן חופשי ולרוב ללא שום סוג של התערבות מצד בנק ישראל. בשביל לדעת כמה שווה כל שקל בכל רגע נתון תצטרכו לעקוב אחר פרסומי הבורסה ובנק ישראל, לבדוק את הכלכלה הגלובאלית ולבחון השקעות זרות ותנועות של הון בין ארצות. בנוסף, כדאי שתכירו את העקרונות של מסחר ספקולטיבי באמצעות האינטרנט.

 

שתף:
קבלו טיפים על חיסכון השקעות וכלכלה מעשית
https://www.reali.co.il/wp-content/themes/realitheme