טיפים לתזונה המשפחתית: חוסר סדר בארוחות ושימוש באוכל כ"כלי" להתנהלות מול הילדים מובילים לדבר הבא

בבת נוימן5 דקות קריאה
שתף:

כמה פעמים קרה לכם שמצאתם את עצמכם מבולבלים במצבים שקשורים לתזונה המשפחתית היומיומית, שהשתמשתם באוכל כ"כלי" להתנהלות מול הילדים, חוסר סדר בארוחות ואי עמידה ביעדים שאתם הצבתם לעצמכם בכל הקשור לתזונה?

הילד מבקש פתיתים ואתם רוצים שהוא יאכל קינואה – מה עושים?

אכלתם בסתר עוגיה עם הקפה והילד תפס אתכם.

התזונאית הרכיבה לכם תפריט בריא ומסודר אך בכל פעם מחדש אתם לא מצליחים לעמוד בו.

 

התאמה לקבלת שיחת ייעוץ בחינם תלויה במספר גורמים מעל 12,089 אנשים בדקו בחינם אם הם מתאימים לתהליך. ניתן להתחיל בדיקת התאמה בלחיצה כאן

 

אז הנה לכם מספר טיפים שיכולים לעשות לכן קצת סדר בנושא:

 

  • תזונה נבונה מבוססת על העקרון של התאמה אישית למצבך. קרי – מה שבריא לאדם אחד לא בהכרח בריא לאדם אחר ויש להתאים תפריט באופן פרטני לכל אחד בהתאם למצבו.

התאימו את מרכיבי הארוחות בהתאם למצבכם המשפחתי והבריאותי. לכל משפחה יש את הצרכים שלה – התאימו את התפריט בהתאם. למשל – רגישויות למיניהן, צרכים מיוחדים, העדפות בריאותיות. הכינו מראש רשימה של המרכיבים שחשוב לכם שייכללו בארוחות וכאלה שיישארו מחוץ לתפריט. כך יהיה יותר קל לבנות תפריט משפחתי מותאם. לשם כך – היוועצו בתזונאית קלינית.

 

 

  • היו קשובים לעצמכם ולגוף שלכם. אתם מכירים ומרגישים את הגוף שלכם הכי טוב. אך אחד לא יכול לעשות את זה בשבילכם (גם אם הוא מאוד רוצה). ככל שתלמדו להיות בקשב לגוף שלכם כך תעניקו לו את מה שהוא צריך ותרגישו טוב יותר.

 

  • להיות בתנועה – למצוא פעילות שעושה לכם טוב ולהתמיד בה, גם אם מדובר ב-20 דקות ביום. ריקוד, ריצה, משחק כדור, יוגה, אימוני כוח, פילאטיס. למצוא מה עושה לכם טוב ולתת לתנועה מקום אקטיבי בחיים שלכם. זה יכול להשפיע על כל היום שלכם. ולא משנה באיזה מצב אתם. קמתם עייפים – תעשו פעילות רגועה יותר, קמתם מלאי אנרגיה – צאו לרוץ. זה משפיע על מצב הרוח ועל החיוניות.

 

  • אל תשתמשו באוכל כ"כלי". עבר עליכם יום קשה – אל תפצו את עצמכם באוכל. אוכל הוא לא פרס והוא לא נחמה. אוכל אוכלים כשרעבים, אחרת הוא מאבד מהמטרה שלו. חשוב לציין שהמסר הזה נכון גם ביחס לילדים. ברגע שמציעים להם אוכל כפרס, כנחמה או כ"שוחד" אתם מכינים היטב את הקרקע לאכילה רגשית בעתיד.

 

 

  • הקפידו להזין את עצמכם. תחשבו על מה שאתם מכניסים לגוף שלכם. הגוף שלכם הוא קדוש, הוא טהור ותכבדו אותו. ברגע שאתם "חוטפים" במקום לאכול, נותנים ביס פה וביס שם בצורה חפוזה, אוכלים בעמידה – אתם מזלזלים בגוף שלכם. תכבדו את הגוף לכם. זה מגיע לו. תשבו ליד שולחן, תאכלו מעל צלחת בצורה מסודרת, תלעסו טוב טוב את האוכל הרי לשם כך נועדו השיניים. תנהגו כך והגוף יחזיר לכם אנרגיה בחזרה.

 

  • הקפידו לקרוא את הרכיבים על גבי המוצרים – פעמים רבות העטיפה של המוצר מטעה, ניתן לראות זאת למשל על גבי לחמים כשכתוב: "לחם כוסמין" אולם כשקוראים את הרכיבים מגלים שרק 50 אחוז מהקמח הוא כוסמין ואילו היתר – קמח לבן ולא זו אף זו – הלחם מכיל חומרים משמרים וחומרים מעובדים נוספים.

 

קריאה נכונה של הרכיבים תסיע לכם לצרוך מזון נקי יותר, פחות מעובד וכתוצאה מכך – בריא יותר.

 

  • עקרון שרלוונטי בעיקר לילדים – תקדימים עשויים לגרום לאפקט מותנה. למה אני מתכוונת? למשל – לילד בגן יש טיול שנתי קצר של 4 שעות. הגננת מבקשת לארוז לילדים ארוחת בוקר, פרי ובנוסף לכך – חטיף. מדובר בטיול שבו בשעה 12 כבר חוזרים לגן, כן? ומה הילד לומד מכך? שכשיוצאים לטיול שנתי אוכלים חטיף. ומה לדעכם הילד יזכור מהטיול הזה? את החטיף כמובן. ומה הבעיה כאן? שגם ילדים שלא רגילים לאכול בשעות הבוקר חטיף, יאכלו את החטיף שהרי כל חבריהם יעשו כך. האם הילד באמת צריך את החטיף הזה בנקודת הזמן הזו? כמובן שהתשובה לכך היא שלילית, אך הוא יאכל את החטיף בכל זאת. ומה הילד ילמד מכך? שיציאה לטיול משמע – אכילת חטיפים.
  • חינוך תזונתי מגיע ונלמד בעיקר מהבית. הקפידו על ארוחות מסודרות וכן לקרוא לארוחות בשמן. לדוגמא – "עכשיו אוכלים ארוחת צהריים". גם אם זו נאכלת במסעדה במהלך הסופ"ש. לדברר לילדים ולהסביר להם – "עכשיו אנחנו אוכלים ארוחת צהריים. היום אנחנו בחרנו לאכול אותה בחוץ במסעדה". ארוחות מסודרות, מזינות ומשביעות מפחיתות את הצורך בנשנושים בין הארוחות ולרוב, בני המשפחה בדרך זו מגיעים לארוחות כשהם מוכנים לארוחה ומספיק רעבים.

תשמשו דוגמא, השתדלו לאכול ביחד – כל בני המשפחה שנמצאים בבית באותה עת. כולכם תרוויחו מזה. זמן הארוחות הוא גם זמן משפחתי וזמן לעדכונים ושיתוף.

 

  • קינוח לא חייב להיות ממתק. קינוח יכול להיות אבטיח, ענבים, בננה צימוקים ויש עוד המון אפשרויות. הרעיון הוא לגוון.

 

 

  • העיקרון החשוב ביותר מבחינתי – איזון. כל עוד אין הנחיה מפורשת מהרופא להימנע ממזונות מסוימים וכל עוד לא קיימת רגישות – זה בסדר לאכול הכל כל עוד זה במידה, בשליטה ומתוך החלטה. כלומר – יצאתי למסעדה ומתחשק לי לאכול קינוח עתיר סוכר, שומן וקלוריות – אני אוכל בהנאה!
    הילדים התלוו אליך לסופר וביקשו לטעום מעדן שוקולד – כל עוד הם אינם צורכים מעדנים על בסיס יומיומי – זה בסדר גמור. הילד ביקש לטעום חטיף מלוח ומלא בנתרן כי ראה אצל חבר – תנו לו! אחרת הוא ירגיש שהוא מפסיד משהו. זה בסדר לחשוף את הילד לטעמים ולמגוון מזונות, כן, גם כאלה שאולי את היית מעדיפה שלא יצרכו. זו בדיוק משמעות המילה איזון. כאשר רוב הזמן בני המשפחה אוכלים ארוחות נבונות – אפשר מדי פעם לחרוג מתפריט מוקפד, כמובן כל עוד זה רק מדי פעם.

 

  • מתחשק לכם בסופ"ש משהו מתוק עם הקפה? תפרגנו לעצמכם! ותעשו את זה בגלוי ליד השולחן. אל תסתירו מהילדים שלכם שאתם אוכלים עכשיו משהו מתוק. תציעו גם להם. זה כל הרעיון. נאה דורש, נאה מקיים.

 

  • לגוון ולהמשיך להגיש – כמה פעמים קרה לכם שטעמתם משהו לראשונה ולא התחברתם ואז טעמתם שוב והיה לכם נחמד ובפעם השלישית אפילו טעים ונהנתם? נכון, קוראים לזה טעם נרכש. אצל ילדים זה משמעותי במיוחד מאחר ויש די הרבה מאכלים שהם עדיין לא טעמו. מה שלא טעים לילד היום, עשוי להיות לו טעים בעוד שבוע וכך גם ההיפך. החוכמה היא להמשיך להגיש.

 

  • מסר חשוב שרלוונטי לילדים בריאים – משא ומתן עם הילד – להשאיר מחוץ לשולחן האוכל. הארוחה מוגשת לשולחן, מברכים את כולם בתיאבון וכל היושבים סביב השולחן אוכלים מהאוכל שמוגש.
    ברגע שמתחילים לנהל משא ומתן לאחר שהארוחה כבר הוגשה – הטקס יהפוך להיות אורח קבוע אצלכם בזמן הארוחה. הילד מתעקש ולא מוכן לאכול ממה שיש? כנראה שהוא לא מספיק רעב.
    מה כן ניתן לעשות? לשתף את הילד בהכנת הארוחה. כך הוא גם ייטול חלק מההכנות הנדרשות ובעת הזו גם תהיה לו אפשרות להציע רעיונות למזון שיוגש ולמרכיבי הארוחה.

 

  • הרגילו את ילדיכם (ורצוי גם את עצמם) לשתות רק מים. אתם רק תרוויחו מכך ותחסכו מהגוף שלכם סוכר וחומרים מעובדים אחרים.

 

  • הילד מבקש פתיתים (כי למד בגן שיש דבר כזה) ואתם מעדיפים שהוא יאכל קינואה עם עדשים? איזון זו המילה. תכינו יום אחד קינואה טעימה ותשלבו אותה עם מרכיבים שהילד אוהב (תירס, אפונה, סלק, טופו ועוד….) וביום אחר תכינו פתיתים עם מנת חלבון מועדפת (אפשר בולונז, עדשים, גרגירי חומוס….) וכך כולם יוצאים מרוצים.

 

  • השתדלו לשלב ירק טרי בכל ארוחה. בין אם בסלט ירקות ובין אם כירקות חתוכים.

 

  • הקפידו על חלבון מספק במהלך היום. יש המון אפשרויות למנת חלבון בין אם מדובר בחלבון מן החי כגון: סלמון, טונה, קציצות, רוטב בולונז, ביצים; וגם עבור מי שבוחר לצרוך חלבון מן הצומח – עדשים, אפונה, חומוס, שעועית, קינואה, טופו ועוד…..

 

 

התאמה לקבלת שיחת ייעוץ בחינם תלויה במספר גורמים מעל 12,089 אנשים בדקו בחינם אם הם מתאימים לתהליך. ניתן להתחיל בדיקת התאמה בלחיצה כאן

 

הכותבת הינה מאמנת אישית רב תחומית בתהליכים להשגת יעדים לרבות יעדים בתחום התזונה, נשואה ואם לשניים מתל-אביב.

יובהר כי אין באמור מטה כדי להחליף ייעוץ רפואי ו/או תזונתי ו/או אחר כלשהו. האמור מטה הינו בהתאם לנסיון החיים האישי של הכותבת ואין בו משום הנחיות תזונתיות ו/או רפואיות ו/או אחרות.

 

קבלו טיפים על חיסכון השקעות וכלכלה מעשית
https://www.reali.co.il/wp-content/themes/realitheme

כתבות מומלצות