שער הפאונד – מידע בזמן אמת על פאונד לשקל
שער הפאונד בזמן אמת
שוק ההשקעות במט”ח הינו שוק ההשקעות הגדול, הפופולארי, והפעיל ביותר בעולם. השקעה במט”ח מבוצעת על ידי מכירה של מטבע אחד ורכישת מטבע אחר במקומו, מתוך הנחה שהמטבע הנמכר יאבד מערכו והמטבע הנרכש, לעומתו, יעלה בערכו. אחד הצמדים הנפוצים להשקעה במט”ח הוא הצמד פאונד ושקל, כמו גם הצמד פאונד ודולר. על מנת לבצע השקעה נבונה במט”ח, חשוב להכיר היטב את צמד המטבעות המעורבים בעסקה – והפעם, נכיר את הפאונד ואת שער הפאונד.
הפאונד, הוא הלירה סטרלינג, המטבע המשמש באנגליה. הוא המטבע הרביעי הכי נסחר בעולם (הראשון הוא הדולר האמריקאי, השני הוא האירו, והשלישי הוא היין היפני). באנגליה, אשר היתה שותפה באיחוד האירופי עד לאחרונה, ובחרה לפרוש מהשותפות באיחוד, נעשה שימוש במטבע המקומי, הפאונד, לצד המטבע האירופי, האירו, כאשר אפשר להניח שבתהליך איטי האירו יכובד פחות ופחות ברחבי הממלכה המאוחדת, והפאונד יחזור לשלוט בכתר ויהיה המטבע הרשמי היחיד של המדינה. כמו בשערים בזמן אמת של מטבעות אחרים, גם השער היציג של הפאונד משתנה באופן רציף, שערו של הפאונד נקבע על ידי הבנק המרכזי של הממלכה המאוחדת, והשינויים בשער הפאונד מושפעים מעוד גורמים סביבתיים, כלכליים ואחרים שמייד נרחיב עליהם את הדיבור. הכל אודות שערו של הפאונד, המסחר בפאונד ופאונד לשקל בזמן אמת – לפניכם.
שער הפאונד – כיצד הוא משתנה
שער הפאונד נקבע על ידי הבנק המרכזי באנגליה, הנקרא בנק אנגליה. בנק אנגליה משפיע על שער הפאונד על מנת לפקח על יציבות המחירים, ועל האיתנות הפיננסים הכללית במדינה. גם בנק ישראל מעורב בשער הפאונד, כאשר הוא קובע שער יציג לפאונד, ביחד עם עוד מטבעות דומיננטיים בשוק המט”ח, כמו דולר, יין, יורו, דינר, ואחרים. השער היציג של הפאונד הוא רלוונטי כמובן רק בתחומי ישראל, אולם שערו של הפאונד הכללי נקבע על פי בנק אנגליה.
בנוסף לשער הפאונד הנקבע על ידי הבנק המרכזי של אנגליה ושער הפאונד היציג המשפיע על המסחר בפאונד בישראל, אפשר לדבר גם על שערו של הפאונד ביחס למטבעות אחרים, שכן מסחר במט”ח תמיד עוסק בצמד של מטבעות – זה שנרכש וזה שנמכר. שער הלירה ביחס לשקל, מבטא לא רק את השער של הפאונד, למשל ביחס לסחורות (כלומר, כמה כיכרות לחם ניתן לרכוש בפאונד אחד, וכדומה) אלא את שער בפאונד ביחס לשערו של מטבע אחר.
שער הפאונד ביחס לשקל – צמד פופולארי
כיום, שערו של הפאונד במונחים של שקלים ישראליים הוא 4.6481 (נהוג בשערי מט”ח לציין ארבע ספרות אחרי הנקודה, מפני שבעיסקאות יום, הרווחים בדרך כלל מגולמים בשינויים קטנים). זה אומר, שניתן לרכוש פאונד אחד בתמורה ל – 4.6481 שקלים. בחמש השנים האחרונות, בשער הפאונד אל מול השקל הישראלי, אנחנו רואים עליית ערך של השקל אל מול ירידת ערך של שער הפאונד. לדוגמה – ב – 1 לספטמבר 2012 היה שער הפאונד ביחס לשקל 6.3304. ב – 1 ליולי 2013 היה שער הפאונד ביחס לשקל 5.4219. ב – 1 לאוקטובר 2010 היה שער הפאונד 5.9624 ש”ח, ומאז הוא בסימן מובהק של ירידה, עד לשערו היום. מעניין לציין, כי בסביבות השקעה במט”ח מופיעות טבלאות שער הפאונד ביחס לשקל עד כדי רזולוציה של השינויים בשער הפאונד בדקה האחרונה. גרפים כאלה מראים, כי פעילות המסחר היומי בשער הפאונד ובמסחר במט”ח בכלל, הם נפוצים, וכי מכירות ורכישות מתבצעות במרווחי זמן קטנים מאוד, לרווחים של פיפסים בודדים שמצטברים לרווחים נאים (תוך פעילות אינטנסיבית ומלאת תשומת לב בשוק המט”ח).
שער הפאונד – האם לרכוש?
משקיעים במט”ח מתייחסים למטבע האנגלי, הפאונד, כאל מטבע יציב יחסית, ואכן, לאורך השנים הרבות בהן נסחר הפאונד, אנחנו רואים כי הוא שומר על יציבות יחסית ואינו מאבד מערכו באופן דראסטי. מרבית האנליסטים כעת מבטאים עמדה בעד רכישה של הפאונד האנגלי, וצופים כי השער יעלה, גם לאו הירידה בשערו בשנים האחרונות וגם לאור הברקזיט, אשר צפוי להשיב לפאונד האנגלי את הדרו ולהשיבו אל התואר – המטבע המרכזי (או היחיד) של אנגליה. שער הפאונד האנגלי הינו יציב יחסית, ולאור זאת, הפאונד מהווה בדרך כלל רכישה בטוחה, עם אפשרות להשקעה לטווח ארוך.